Udenfor eller uden for?

NB! Pr. 9.11.2012 er retskrivningsreglerne blevet ændret, og den forestående ændring af reglerne, der omtales i blogindlægget herunder, er nu trådt i kraft. Anvisningerne i det nedenstående blogindlæg er derfor ikke længere korrekte. De nye officielle retskrivningsregler vedr. denne type forbindelser af adverbier og præpositioner er tilgængelige via Dansk Sprognævns website: Retskrivningsordbogen 2012, § 19 (se § 19.1-2).

Dette indlæg drejer sig ikke udelukkende om adverbiet udenfor og den tilsvarende ordforbindelse uden for, men også om en række lignende adverbier, f.eks. indenfor, overfor, nedenunder, bagved etc., som også kan forveksles med tilsvarende særskrevne ordforbindelser.

Når der er tale om et adverbium, skriver man udenfor. Når der er tale om en præposition, som har en styrelse, skriver man uden for. En sådan præposition er egentlig en ordforbindelse bestående af et adverbium (eller et ord, der bruges som et adverbium) og en præposition, som tilsammen fungerer som en præposition. Denne type præpositioner er nemme at genkende, da de altid har en styrelse. Denne styrelse er som regel placeret umiddelbart efter præpositionen (ordforbindelsen), men den kan sagtens være placeret andre steder i sætningen, f.eks. Ham bor vi lige over for. Styrelsen kan også være et udeladt pronomen (som), som altså slet ikke er at finde i sætningen, f.eks. Der er banegården, vi bor lige over for (styrelsen er et udeladt som, som kan placeres foran vi).

Der er ingen fonetisk forskel på de to forskellige former, så forskellen på formerne kommer altså udelukkende til udtryk i skriftsproget. Det er denne detalje, der er skyld i, at mange sprogbrugere ikke er bevidste om forskellen. Meget tyder på, at reglerne vedrørende disse ordforbindelser vil blive ændret i forbindelse med Dansk Sprognævns reviderede og opdaterede ortografiske retningslinjer, som gerne skulle se dagens lys i slutningen af 2012 under navnet Retskrivningsordbogen. Ifølge de nye retskrivningsregler vil der sandsynligvis være tale om valgfrihed i forbindelse med disse ordforbindelser, når de fungerer som præpositioner med styrelse. Dvs. at det vil være tilladt at sammenskrive denne type ordforbindelser, selv om de fungerer som præpositioner. I praksis vil man altså stort set altid udtrykke sig korrekt, hvis man sørger for at sammenskrive disse ordforbindelser. (Regelændringen er dog ikke helt
ukompliceret. Artiklen “Adverbium + præposition – ét eller
flere ord?” i Nyt fra Sprognævnet
beskriver ændringen på detaljeret vis – se linket nederst i
indlægget).

Mange sprogfolk mener, at den aktuelle regel er for kompliceret, og at fejl i denne sammenhæng er ubetydelige, da de jo aldrig er direkte meningsforstyrrende. Man kan jo altid regne ud, hvad folk egentlig mener, selv om de ikke følger reglen. Den aktuelle regel gør dog sproget mere præcist, da der trods alt er tale om to forskellige ordklasser –
og dermed to forskellige sproglige betydninger. Udenfor og uden for betyder ikke det samme. Et præcist sprog er et rigt sprog, og denne uhensigtsmæssige sammensmeltning af to forskellige ordklasser fratager sproget en række nuancer, som vi nødigt vil undvære.

Adverbium (ingen styrelse)

Lad os gå udenfor.

Børnene sover indenfor.

Fluerne indenfor var dovne og nærgående, men fluerne udenfor generede ikke nogen.

Han pegede på huset overfor.

Er de andre gået ovenpå?

Vi har boet i huset overfor længe.

Som ovenfor nævnt er det en vanskelig opgave.

Præposition (styrelsen er understreget)

Fårene går nu uden for indhegningen.

Hun havde parkeret bilen uden for parkeringsbåsen.

Bagagen er bag i bilen.

Hvis I går bag om skuret, kan I ikke undgå at få øje på rutsjebanen.

Vi bor over for banegården.

Der er banegården, vi bor over for.
(styrelsen er et udeladt som, som kan placeres foran vi)

Det er et område, han med tiden er blevet ekspert inden for.
(styrelsen er et udeladt som, som kan placeres foran han)

Det har ingen konsekvenser for deltagerne ud over at forøge risikoen for diarré dagen efter.

Hvilke ordforbindelser drejer det sig om?

Alle ordforbindelserne herunder fungerer som præpositioner, men i sammenskrevet form er de adverbier. Det er altså i forbindelse med disse ordforbindelser, man skal være særligt opmærksom, hvis man vil undgå denne type sproglige fejl:

bag efter
bag i
bag om
bag på
bag ved
hen ad
her fra
hen imod
hjemme fra
ind ad
inde fra
inden for
inden i
inden om
inden under
ind imellem
ind under
langt fra
lige ved
midt for
midt i
midt imellem
midt på
midt over
ned ad
nede fra
neden for
neden om
neden under
ned over
nær ved
op ad
oppe fra
oven for
oven i
oven om
oven over
oven på
over for
rundt om
rundt omkring
tæt ved
ud ad
ud efter
ud over
ude fra
ude omkring
uden for
uden om
uden over (udeover)
uden på.

Nyttigt link

Du kan læse mere om den forestående retskrivningsændring i forbindelse med dette emne i seniorforsker Jørgen Schacks artikel “Adverbium + præposition – ét eller to ord?” i Nyt fra Sprognævnet (2011/3), s. 1-7.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *