Parenteser

Regler
De fleste ved hvordan man bruger parenteser. Det er slet ikke så kompliceret. Men alligevel kan parenteserne drille, for der er nogle regler der skal overholdes når vi bruger punktum sammen med parenteser, og der er også nogle retningslinjer som det betaler sig at følge når vi bruger parentesen som udeladelsesmarkør i citater. Lad os se nærmere på den første fælde.

Parentes og punktum
Når vi bruger en parentes, isolerer vi en tekstdel. Det kan ske både indenfor og udenfor en periode. Her er en periode defineret som det der populært sagt befinder sig mellem to punktummer – det man ofte kalder en sætning, men som i princippet ofte består af flere sætninger.

Når vi isolerer en tekstdel indenfor en periode, skal det gøres på den her måde:

Vi ses til mødet i næste uge (onsdag 4. maj kl. 11).

Han kører i en Focus (Ford), og hun kører i en Golf (VW).

Når vi isolerer en tekstdel udenfor en periode, skal det gøres på den her måde:

Vi ses til mødet onsdag 4. maj kl. 11. (Brug indgang E for at komme ind til mit kontor).

Han kører i en Focus, og hun kører i en Golf. (De to biler er produceret af Ford og VW).

I det første eksempel bruger vi et lille begyndelsesbogstav efter det indledende parentestegn og placerer parentesen før det afsluttende punktum. I det andet eksempel indleder vi en ny periode i forbindelse med parentesen og bruger derfor stort begyndelsesbogstav efter det indledende parentestegn. Her skal der ikke sættes et afsluttende punktum foran det afsluttende parentestegn, medmindre der bruges en forkortelse el.lign. her.

Parentes i citater
I citater kan du udelade en del af den citerede tekst vha. en parentes som indeholder tre prikker. Hvis du blot bruger tre prikker uden de to parentestegn for at signalere at du har fjernet noget fra citatet, kommunikerer du ikke præcist nok. Det er jo ikke umuligt at der bruges tøve- eller udeladelsesprikker i den citerede tekst. Du kan også skrue op for præcisionen ved at bruge kantede parenteser, dvs. tegnene [ og ], fremfor runde parenteser, dvs. tegnene ( og ), for det er jo heller ikke umuligt at der bruges parenteser i den citerede tekst. Det er derimod temmelig usandsynligt at der bruges kantede parenteser heri. Præcision er en god ting i forbindelse med citater, så jeg vil anbefale dig at bruge kantede parenteser når du piller ved den tekst der citeres.

Sådan bruger du parentes når du citerer
Her er den tekst vi citerer fra:

“Finansloven handler om hvilke områder der skal have penge – og hvor mange de skal have. Om alle de politikområder der ligger bag tallene, og som der skal findes penge til. Om at prioritere og om at skære ned ét sted for at give et andet sted.”

Citateksempler:

“Finansloven handler om hvilke områder der skal have penge – og hvor mange de skal have. […] Om at prioritere og om at skære ned ét sted for at give et andet sted.”

“Finansloven handler om hvilke områder der skal have penge […]. Om at prioritere og om at skære ned ét sted for at give et andet sted.”

Dette understreger min pointe, for “[f]inansloven handler om hvilke omåder der skal have penge”.

Dette understreger min pointe: “Finansloven handler om hvilke omåder der skal have penge.”

Bonustip #1
Husk at bruge mellemrum hvis du bruger to parenteser ved siden af hinanden:

Han kører i en Focus (Ford), og hun kører i en Golf (VW) (begge biler er hatchbacks).

Sideprisen for korrektur er hhv. 95 kr. (én gennemlæsning) og 150 kr. (to gennemlæsninger) (1 side = 2.500 tegn inkl. mellemrum).

Bonustip #2
Sæt ikke komma foran en parentes:

De har bedt os om ikke at tage noget med (selvom det altid er en god idé), så vi behøver ikke at købe noget på vej derhen.

§ 56
Læs om parenteser i retskrivningsreglernes § 56.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *