Sammensætninger, som indeholder tal

NB! Pr. 9.11.2012 er retskrivningsreglerne blevet ændret (Retskrivningsordbogen 2012), og uddybningen af reglerne vedr. ordsammensætninger, som indeholder tal, i dette blogindlæg er derfor blevet afstemt med de nye regler i forbindelse med bindestreger. De nye regler vedr. bindestreg i sammensætninger, som indeholder tal, symboler, lyde etc., kan ses her: Retskrivningsordbogen 2012, § 57 (se især § 57.4). Alt i dette indlæg stemmer overens med anvisningerne i Retskrivningsordbogen 2012.

Problematiske sammensætninger
Når man anvender tal i ordsammensætninger, skal der altid anvendes et tegn i form af en bindestreg (sammensætninger) eller en apostrof (suffiksafledninger og genitiv), der markerer overgangen mellem bogstav(er) og tal. Blandt danske sprogbrugere er der en stigende tendens til at udelade denne overgangsmarkør i visse sammensætningstyper. Det drejer sig især om sammensætninger som f.eks. 80’erne, TV 2’s og 68’er, som altså ofte bliver skrevet på denne ukorrekte måde: 80erne, TV 2s og 68er.

Dette regelbrud synes umiddelbart meget uskyldigt, men tendensen er særdeles uhensigtsmæssig, da man normalt vil styre langt uden om denne udeladelse af et overgangstegn i denne type sammensætninger. Hvis man insisterer på at skrive 1980erne, bør man være konsekvent og gribe alle tilsvarende sammensætninger an på samme måde.

Hvem er villig til konsekvent at anvende følgende ukorrekte staveformer?:

80erne
(korrekt form: 80’erne el. firserne)

30erne
(korrekt form: 30’erne el. trediverne)

TV 2s
(korrekt form: TV 2’s)

68er
(korrekt form: 68’er el. otteogtresser)

6er
(korrekt form: 6’er el. sekser)

12tal
(korrekt form: 12-tal el. tolvtal)

15årig
(korrekt form: 15-årig el. femtenårig)

6cylindret
(korrekt form: 6-cylindret el. sekscylindret)

8kantet
(korrekt form: 8-kantet el. ottekantet)

100kroneseddel
(korrekt form: 100-kroneseddel, 100-kr.-seddel el. hundredkroneseddel)

4hjulstrækker
(korrekt form: 4-hjulstrækker el. fir(e)hjulstrækker)

3metervippe
(korrekt form: 3-metervippe, 3-m-vippe el. tremetervippe)

3punktsvending
(korrekt form: 3-punktsvending el. trepunktsvending)

2.plads
(korrekt form: 2.-plads el. andenplads)

8.klasse
(korrekt form: 8.-klasse el. ottendeklasse)

2værelseslejlighed
(korrekt form: 2-værelse(r)slejlighed el. toværelse(r)slejlighed)

3dobbelt
(korrekt form: 3-dobbelt el. tredobbelt).

Lignende problemer – forkortelser og genitiv
I forbindelse med genitiv-s tilknyttet forkortelser, som normalt udtales som et reelt ord, er det tilladt at udelade apostroffen inden s’et. Dvs. at det er tilladt at skrive f.eks. både Natos/NATOs og Nato’s/NATO’s, mens det ikke er tilladt at skrive DSBs. Hvis man anvender den ukorrekte form DSBs, indikerer man, at denne forkortelse skal udtales som et ord. Det er vel ikke nødvendigt at understrege, at det er uhyre usædvanligt, at danske sprogbrugere udtaler forkortelsen DSB frem for blot at opremse de enkelte bogstaver heri.

Forkortelser, som slutter med et forkortelsespunktum, skal i princippet ikke suppleres med en apostrof. Der skal altså ikke anvendes apostrof i forbindelse med genitivformerne af sådanne forkortelser, som dermed tager sig således ud: kr.s, O.T.s, eks.s, Christian 4.s etc. Denne regel er imidlertid så ukendt blandt danske sprogbrugere, at de ukorrekte staveformer kr.’s, O.T.’s, eks.’s og Christian 4.’s er uhyre udbredte og ikke bliver betragtet som regulære retskrivningsfejl. Det skal dog understreges, at der ifølge Retskrivningsordbogen er tale om en fejl, hvis man anvender apostrof i disse tilfælde.

3 Replies to “Sammensætninger, som indeholder tal”

  1. De nedenstående kommentarer vedr. denne type sammensætninger er ikke længere aktuelle pga. ændringerne af retskrivningsreglerne i november 2012 (RO 2012).Lars Christensen (Dansk Sprogrevision).

  2. Mange tak, Steeven. I substantivet 100-krone-seddel skal der anvendes to bindestreger, fordi der i princippet er tale om en “talsammensætning” (100-krone), som fungerer som førsteled i en anden sammensætning (100-krone-seddel). Hvis man blot anvender én bindestreg (100-kroneseddel), svarer det på sin vis til at skrive science fictionfilm frem for den korrekte form science fiction-film. Og det går jo ikke.

  3. Interessant og lærerig artikel. Et enkelt spørgsmål: Hvordan kan det være, at fx 100-krone-seddel har en ekstra bindestreg mellem krone og seddel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *